Isnin, 13 April 2015

Rakyat Bersama Tun

Saya sedar saya keseorangan, kata Dr M

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengeluh bahawa beliau keseorangan ketika membangkitkan kritikan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Bagi mewajarkan kritikannya itu, Mahathir berkata soalan berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) masih tidak berjawab dan ramai pihak masih bertanya kepadanya berkaitan kes pembunuhan Alttantuya Shaariibuu.

“Saya sedar saya keseorangan. Tetapi jika saya juga berasa bertanggungjawab kepada rakyat salahkah.

“Apabila duit rakyat hilang dan ini tersembunyi dari rakyat salahkah kalau saya tanya,” soalnya dalam tulisan blog terbaru berjudul “Soal tak jawab”.

Meneruskan asakannya, perdana menteri 22 tahun itu terus membangkitkan persoalan berhubung status wang 1MDB, syarikat pelaburan cetusan ilham Najib.

“Hakikatnya wang 1MDB ada di mana masih tidak dijawab, kata Dato Sri Najib wang itu tidak ada di Cayman Islands. Tetapi dulu mengaku ada di Cayman Islands dan sudah dibawa balik.

“Rakyat jadi lebih keliru. Jika tidak ada di Cayman Islands, ada di mana? Daripada mana datang wang yang separuh dibawa balik dahulu dan separuh dibawa balik untuk disimpan di Singapura.

“Kenapa perlu simpan duit yang bukan dari Cayman Islands dan tidak diguna untuk bayar faedah dua bilion. Kenapa kerajaan membuat standing credit sebanyak 900 milion (juta).

Najib pada 9 April lalu menegaskan tidak akan bertolak ansur bagi sebarang salah laku dalam pengurusan kewangan 1MDB mahupun mempertahankan mana-mana individu.

Malah, atas pendirian itu, tegasnya, beliau mahukan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan Ketua Audit Negara agar menyegerakan siasatan terhadap sebarang salah laku dalam syarikat itu.

'Ini soal nak gantung anak orang'

Sementara itu, mengulas isu Altantuya pula, beliau berkata tidak menuduh Najib tetapi terus membangkitkan soal arahan kepada bekas anggota elit polis itu yang disabit membunuh.

“Saya tidak tuduh Najib. Biasanya anggota polis atau tentera tidak tembak mati sesiapa melainkan diserang atau di arah.

“Ini soal nyawa manusia. Kalau salah, bunuhlah Sirul. Tetapi kalau menjalankan tugas, menurut perintah tidak adillah jika Sirul (Azhar Umar) dibunuh,” tegasnya.

Najib pada 9 April juga sekali lagi menegaskan bahawa beliau tidak pernah mengenali Altantuyadan tidak terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan kematian wanita Mongolia itu.

Beliau pada 2008 telah melafazkan sumpah demi Allah “wallahi wabillahi watallahi” di sebuah masjid di Permatang Pauh pada 2008 berhubung dakwaan itu.

Mengulas berhubung pertemuannya dengan ibu Sirul, Mahathir berkata beliau bertemu dengan Piah Samat seperti kebiasaannya dengan pihak lain.

“Ramai orang datang jumpa saya. Jika keluarga Sirul nak jumpa, saya jumpa. Ini bukan soal lapan tahun dahulu. Ini soal nak gantung anak orang ini hari ini,” katanya lagi.

“Rakyat tidak tanya. Tetapi ramai tanya saya. Saya tak dapat jawab. Saya tanya orang yang boleh jawab.”

Piah pada 8 April lalu sudah pun bertemu dengan Mahathir untuk membincangkan soal nasib Sirul yang kini ditahan di Australia selepas lari ke negara itu menjelang keputusan akhir kesnya di Mahkamah Persekutuan disabitkan. 

Sekalipun PM nampaknya mendapat sokongan daripada para pembodek, pengampu dan pengecut UMNO, namun rakyat kebanyakannya sebenarnya amat bersetuju dengan Tun Mahathir, bahawa PM 1 Malayasia Najib Razak perlu berundur secara terhormat. Ketidakpedualiannya terhadap keluhan rakyat amat membahayakan masa depan parti. Kebanyakan ahli UMNO akar umbi yang tidak berkepentingan dengan mengaharapkan projek dari kerajaan dan Najib, mahukan Najib berundur kerana kegagalannya menangani peningkatan kos hidup rakyat. Isu Sirul Azhar dan pembunuhan Altantuya, hanya mencemarkan nama Najib dan kerajaannya. Bayangkanlah dalam keadaan harga barang naik, gst diperkenalkan menyebabkan kenaikan harga barang naik berkali ganda. Tiba-tiba gaji ahli parlimen dinaikan 40%, manakala rungutan kakitangan awam agar gaji mereka dinaikkan langsung tidak dihiraukan. Bolehkah kita katakan kerajaan Najib ini amat prihatin kepada rakyat? Majoriti rakyat tanpa mengira anutan politik, mengharapkan Datuk Seri Anwar dapat melakukan sesuatu untuk mengekang kerajaan BN yang nampaknya menyeksa rakyat ini, tetapi akhirnya Datuk Seri Anwar dipenjarakan. Kini tinggal Tun Mahahthir harapan terakhir rakyat untuk menghalang kerajaan Najib yang terus-menerus menyeksa hidup rakyat dengan kos hidup yang semakin meningkat. Mesyurat demi mesyuarat diadakan oleh kabinet Najib kononnya hendak mencari mekanisme untuk meringan beban rakyat, tetapi sampai hari ini mekanisme itu tidak ditemukan sebaliknya kos dan beban hidup terus meningkat. Tidak salah rakyat terus membenci pemimpin kerajaan yang gagal membantu rakyat, tetapi terus mendabik dada hanya mereka yang mampu membantu rakyat dengan pelbagai kenyataan yang menipu rakyat marhaen. Kami rakyat biasa ini berharap Tun Mahathir berjaya melucutkan jawatan PM daripada Najib Razak. Biar orang yang layak dan berwibawa menggantikan beliau. Wallahaualam bisawab.

Tiada ulasan: